#LaboratoriaPrzyszłości
30 listopada 2022

Szkolna PRACOWNIA KULINARNA wykorzystywana jest w ramach zajęć z wychowawcą, realizacji obowiązkowych przedmiotów oraz zajęć dodatkowych. Efekty wyglądały pięknie i smakowały przepysznie.

29. listopada 2022 r. / Uczniowie klasy 4b na zajęciach z wychowawcą przygotowali gofry. Zajęcia rozpoczęły się od poznania zasad BHP oraz zapisania przepisu. Następnie uczniowie wspólnie przystąpili do pracy. Efekty wyglądały pięknie i smakowały przepysznie.

28. listopada 2022 r. / Klasa 4a na j. polskim poznała zasady tworzenia przepisu. Po opanowaniu tajników planowania przyszedł czas na praktyczne sprawdzenie wiedzy. Pod okiem Muminka, który towarzyszy dzieciom w codziennej pracy na j. polskim dzieci upiekły korzenne muffiny z jabłkami. Było pysznie.

28. listopada 2022 r. / Klasa 2b na zajęciach z edukacji wczesnoszkolnej przygotowała zdrowe i kolorowe kanapki oraz tosty. Uczniowie wykazali się pomysłowością i kreatywnością. Zajęcia bardzo podobały się uczniom.

25. listopada 2022 r. / Klasa 5b na zajęciach z wychowawcą przygotowała swoje ulubione potrawy. Rodzice zakupili potrzebne produkty, z których uczniowie przygotowali lunch w postaci tostów z żółtym serem i wędliną, gofry z bitą śmietaną, owocami i polewą czekoladową oraz herbatę malinową. Uczniowie wykorzystali posiadane umiejętności matematyczne, aby obliczyć ilości potrzebnych według przepisu produktów. Na zajęcia przeznaczono 2 godziny lekcyjne, praca przebiegała w dwóch grupach. Jedna grupa wykonała tosty, zaś druga gofry. Towarzyszyła nam atmosfera  entuzjazmu i radości. Uczniowie ze starannością wykonali powierzone im zadania  zachowując zasady BHP. Zajęcia pozwoliły im uczyć się współpracy, solidarności i organizacji pracy.  Pobudziły uczniów do kreatywności i sprawdzenia się. Tosty i gofry były pyszne:) Wkrótce powtórzymy naszą kulinarną przygodę, ale tym razem przeznaczymy na zajęcia więcej czasu.

22. listopada 2022 r. / Uczniowie klasy 5a wraz z wychowawcą wybrali się do pracowni kulinarnej, aby przygotować gofry oraz tosty. Na początku uczniowie zostali poinformowani o zasadach BHP pracowni, następnie z entuzjazmem przygotowali swoje popisowe dania 😉 Było smacznie, kolorowo i bardzo wesoło.  Na pewno jeszcze tam wrócimy.

16-17. i 24. listopada 2022 r. / W tych dniach uczniowie robili galaretki na szkolny kiermasz "Galaretkożerców".  W zajęciach brali udział przede wszystkim uczniowie należący do wolontariatu ale nie tylko😊.

17. listopada 2022 r. / W ramach akcji Śniadanie daje moc uczniowie klasy 1a przygotowali pyszne i zdrowe kanapki oraz w pracowni kulinarnej wykonali tosty. Na koniec zjedli smaczne drugie śniadanko.

15. listopada 2022 r. / Uczniowie klasy 3a na zajęciach z edukacji wczesnoszkolnej przygotowali tosty. Tego dnia drugie śniadanie smakowało wyjątkowo, ponieważ przygotowali je samodzielnie.

14. listopada 2022 r. / W tym dniu klasa 2a wzięła udział w kulinarnych zajęciach. Dzieci z ogromnym zapałem przystąpiły do samodzielnej pracy. Ich zadaniem było wykonanie smacznego, zdrowego i kolorowego śniadania. Każdy uczeń poradził sobie świetnie. Samodzielnie przygotowany posiłek smakował wyśmienicie. Uczniowie zapoznali się również z obsługą tostera. Następnie przygotowali smaczne tosty. Zajęcia uważamy za udane i z pewnością powtórzymy wizytę w szkolnej kuchni.

Skip to content